Állatasszisztált segítség

Világ életemben közel álltak hozzám az állatok. Emellett mindig segíteni szerettem volna. Az pedig maga a csoda, hogy ezt össze lehet gyúrni egy hivatássá. Mit jelent nekem a kutyákkal a közös munka? Mindennapi tanulást!

Minden coaching folyamatnak része az önismeret fejlesztése is, azonban vannak olyan szituációk, ahol a cél is ezzel hozható összefüggésbe.Sok felismerést hoz a kutyákkal történő közös munka arról, hogy milyenek az egyén emberi kapcsolatai, temperamentuma, működésmódja. Ez remek alap lehet a szociális és mentalizációs képességek, illetve az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez. Ez Magyarországon egy meglehetősen új módszer, noha külföldi tanulmányokban már a ’80-as években is említésre kerül.

Lumi és Eszter – Sunshiny Coaching

Az állatok simogatásának hatására csökken az emberek vérnyomása, szívfrekvenciája, ami hosszú távon is nagyon jótékony, egészségmegőrző hatású. Egy állat hatására az emberek nyitottabbá válnak, nő a biztonságérzetük. Ebből következik, hogy csupán már jelenlétük is segíti az egyéni vagy csoportos munkát. Az állatokkal való kapcsolat folyamán a résztvevő(k) kommunikációs jelzéseire azonnal könnyen értelmezhető válasz jön, így könnyebb rájönni a cselekedetek és következményeik összefüggésére.

Summer és Bálint – Sunhsiny Coaching

A kutyás coachingban a kutya is coach. Abban is rejlik az értéke, hogy az adott pillanatban létrejövő helyzetre reagál, arra ad őszinte visszajelzést. A tudatos vagy tudattalan viselkedés és érzelem azonnal visszatükröződik. Illetve a kutya személyiségére és viselkedésére adott reakcióinkat szintén érdemes önreflektíven vizsgálni. Gyakran felismerhetjük a rokonainkkal, barátainkkal, kollégáinkkal szokásos viselkedésmintáinkat, könnyebben tudatosítható, ha szeretnénk valamin változtatni, és ezt biztonságos környezetben lehet begyakorolni, jelen esetben egy kutyával.

Summer és Máté – Sunshiny Coaching

Az állatok a nonverbális kommunikáció fekete öves mesterei, ezért nem meglepő, hogy hibátlanul reagálnak a bennünk zajló folyamatokra, anélkül, hogy kimondanánk őket. Az állatokkal történő játékos interakció magában rejti a pozitivitást és ítélkezésmentességet.

Ez egy alapvetően tapasztalat orientált módszer. A kutyával dolgozó ember a feladatban vagy játékban tapasztal, kísérletezik és ezt követően a coach-csal erről beszélgetve reflektál. Itt a coach nem irányítja a kutyát. Az ügyfélnek kell megtalálnia a megoldást, természetesen kérhet segítséget, vagy ha elakad a kliens, akkor a coach kérdésekkel is segíti a helyzetet.

Fire – Sunshiny Coaching

A kutyák tökéletes metaforái a mindennapi élethelyzeteknek, ezáltal segítve a valós szituációk kezelését, legyen szó kommunikációról, önbizalomról, határszabásról, konfliktuskezelésről, kreativitásról vagy vezetésről. 

A személyes tapasztalatom is az, hogy hihetetlen mennyire törékeny a kutya-gazda kapcsolat, pont, mint emberi kapcsolataink. Könnyebb elsőre jól csinálni, mint a hibákat kijavítani. Minden nap tanulok valamit a kutyáinktól, mellette rendkívül élvezem a közös munkát. Célom, hogy partnerként együtt dolgozva másoknak is elérhetővé válhasson ez a fajta megtapasztalás és új felismerésekhez jutva tudjunk fejlődést nyújtani.

Eszter és Summer – Sunshiny Coaching

A következő blogcikkekben saját élményeket osztok meg, hogy az elméletet követően gyakorlati példákon keresztül is be tudjam mutatni ezt a csodálatos fejlődési lehetőséget, ami egy örök tanulási folyamat is egyben.