Állatasszisztált segítség

🎭 Az elmúlt napokban elgondolkodtam a farsang, szerepek és álarcok témáján. Hányféle viselkedési mintát próbálunk fenntartani nap, mint nap, és mennyire válhat elcsépelté az önazonosság fogalma, holott milyen mély és fontos értéket hordoz magában.

🤔 Gondolkodtam azon, hogy minél inkább az igazi énünk, az értékrendünk, a motivációnk és a szükségleteink mentén alakítjuk a mindennapjainkat, annál közelebb kerülhetünk a belső harmóniához, és annál kevésbé leszünk kiégve az életünkben.

🔄 Sokan beleesnek abba a hibába, hogy éveken, évtizedeken át foglalkoznak önismerettel. Olvasnak könyveket, részt vesznek előadásokon, elvonulásokon, de mégis ugyanazokat a köröket futják, és ugyanazokat a viselkedési mintákat ismétlik meg újra és újra.

🎭 Ez a farsangos időszak arra inspirált, hogy megkérdőjelezzem, milyen maszkokat hordunk mindennap, és mennyire merünk valódi önmagunk lenni. Talán érdemes lenne néha megállnunk, őszintén szembesülnünk a saját valóságunkkal, és ténylegesen változtatni azokon a mintákon, amik eddig meghatározták az életünket.

🔍 Az önismeret nem csak a könyvekben és előadásokon keresztül érhető el, hanem a gyakorlati lépéseken keresztül, az elszántságon és az önreflexión keresztül. A változás pedig csak akkor következik be, ha valóban készek vagyunk kilépni a komfortzónánkból, és új utakat keresni az életünkben.

💬 Szóval most gondolkozzunk el egy pillanatra: Te mennyire vagy valódi önmagad mindennap, és milyen maszkokat hordasz? Mi lenne az az egy dolog, amit megváltoztatnál az életedben, hogy közelebb kerülj a valódi önmagadhoz?


Egy állat hatására az emberek általában nyitottabbá válnak, nő a biztonságérzetük. Ebből következik, hogy csupán már jelenlétük is segíti az egyéni vagy csoportos munkát. Az állatokkal való kapcsolat folyamán az ügyfelek kommunikációs jelzéseire azonnal könnyen értelmezhető válasz jön, így könnyebb rájönni a cselekedetek és következményeik összefüggésére.

Nekem az a tapasztalatom, hogy bármilyen állat megjelenése a foglalkozáson hatalmas csoda és öröm a kicsik és nagyok számára egyaránt.

Minden álarc rögtön lehull. Egy állattal történő közös munka valós találkozás önmagaddal.

Újkeletű kategória ma már az állatasszisztált coaching, ami általában egy fejlesztő folyamat, ahol az állattal történő közös munka során a kliens által tett felismerésekkel tudunk dolgozni. Ismert coaching eszköz a kép kártyázás, ahol a projekció a kiindulási pont, hasonló ez az állatasszisztált foglalkozásokon is.

A lényeg mindig a megfelelő célkitűzés mellett az erőforrásgyűjtés és a kívánt jövőbeli viselkedésünk, énképünk biztonságos környezetben történő megismerése, gyakorlása, hogy utána a való életben is hatékonyan tudjuk kamatoztatni.
Neked miben segítettek eddig az állatok? Van személyes tapasztalatod már?

Ha támogató szakemberként szeretnéd bővíteni az eszköztárad , szeretettel várunk a márciusban induló Kapcsolatközpontú állatasszisztált coach és tréner képzésünkre Bánszky Noémivel. A részletekért kattints ide: