Állatasszisztált segítség

Van egy Youtube csatornám, ahol igyekszem bemutatni a munkámat. Mivel nem vagyok egy technikai zseni, így lassan kerülnek fel az új tartalmak, de érdemes néha csekkolni, illetve a legjobb, ha feliratkozol kedves olvasóm, mert akkor kapsz értesítést új tartalom feltöltése esetén.

Nézzük röviden mi is ez a mindfulness, ha már olyan sokszor hallani róla.

Mindlesness/Gondolatlanság=esztelenség (Kain Ramsey nyomán)

– címkék csapdájában

– automatikus viselkedések

– egyetlen nézőpontból való cselekvés

Mindfulness/Tudatosság

– új címkék alkotása

– új információk befogadása

– jól átgondolt válaszok

(őszintén értékelni mások életét és véleményét, feltétel nélkül elfogadni mások nézőpontját)

Másképp úgyis mondhatjuk, hogy tiszta tudattal a jelenben levés érzése. Miért is lehet ezt állatokkal megtapasztani, hogy hol is tart valaki ezen a területen és esetleg miben lát fejlődési potenciált.

Nézzünk egy egyszerű példát. Macskáknak az ültetés tanítása. Régi, elavult módszer, hogy nyomjuk le a fenekét és amikor ül, társítsuk hozzá a vezényszót. Állatka valószínűleg utálni fogja a helyzetet. Megkérdezhetjük itt a klienstől, hogy szerinte mi történt? Miért nem ül a cica, (sőt, valószínűleg miért is állt odébb…) Mire emlékezteti őt ez a helyzet?

Mit tehet másképp? Kér-e segítséget? Vagy magától behozza az ötletet, vagy a terápiás állat felvezetője súg, hogy kajával megvezetve hogyan lehet leültetni a cicát. Cica megcsinálja a feladatot. Tök jó, van sikerélmény. (Nagyon halkan súgom meg, hogy a mi Süti cicánk például nem megvezethető kajával, nála egy harmadik módszer működik, de nem akarom rögtön lelőni a slusszpoént…) De itt a cél ugye nem az, hogy az ügyfél vagy a gazdi profi macska kiképző legyen, végülis nem idomár tréningre jön.

Süti, a terápiás cica ül a főben

Itt az a lényeg, hogy érzi magát? Milyen felismerése lett belőle? Mit tud ebből magával vinni az életben előforduló helyzetekre? Hasamra ütök, morbid példa, tegyük fel, hogy a kliensnek van egy férje, aki nem dobja ki a büdös zoknit, hanem a földre hajítja. Játszma, asszonyka mindig a férj fejéhez vágja a zoknit. Semmi sem változik, ellenben a viszony kezd elmérgesedni, a KAPCSOLAT rovására megy. Asszonyka rájön a cicás coaching során, hogy lehet, másképp kellene a problémát megközelíteni.

Fotó: Pixabay

Legközelebb szépen megkéri a párját, elmondja, hogy érzi magát, mire lenne szüksége, esetleg a szennyestartót is megmutatja, majd veszekedés helyett a juti falat egy sör vagy közös fröccsözés. Máris más a kapcsolódás. Természetesen piszok mód leegyszerűsítem most ezt a helyzetet.

A mondandóm lényege, hogy az állatokkal történő közös munka megköveteli a mindfulness szemléletet, cserébe ők is ítélkezésmentes tükröt tartanak elénk. Remek önismereti út ez.