Állatasszisztált segítség

Amikor megláttam a Korminca oldalát, Maszat, a fekete cicánk jutott eszembe, aki 17 évvel ezelőtt lopta be magát a szívünkbe.  Csillogó bundája, mellkasán fehér medálja, kedves természete beragyogta a mindennapjainkat. Akkor még nem értettem, hogy miért játszik ő olyan fontos szerepet az aspergeres fiam életében. Ma már, ahogy egyre mélyebben foglalkozok az állatasszisztált intervenciók fejlesztő hatásával, tudományosan is napról napra jobb rálátásom van erre a csodás világra.

Táncoltattatok-e már kendőt komoly zenét hallgatva felhőtlenül megélve az örömöt gyermekek kacaját hallgatva? Ha nem, feltétlen ki kell próbálnotok. Érdekes tapasztalás különböző tapintású kendőkkel játszani. Zsuzsi oldalán csodás anyagokat lehet ehhez találni.

Játékötletek

Ahogy elmélyedtem a különböző összetételű és színű termékek böngészésében, egyre több játék ötlet jutott eszembe, összegyűjtöttem néhányat.

  1. Ismeritek az oball játékokat? Lehet belőle nagy lyukú labdát venni. Különböző kis méretű kendőkkel meg lehet tömni, és a gyerkőc élvezettel húzhatja ki őket egyesével. De akár kartondobozból is lehet ilyet csinálni.
  2. Szembekötős játék, amikor szlalom pályát építünk a teremben és a terápiás kutya vezeti végig a gyermeket, miközben neki eltakarjuk a szemét. Remek bizalomerősítő gyakorlat, igazi szuperhős képző. 🙂
  3. Nagy szivárvány lepel varrása. Mindig nagyon élvezik a gyerekek, ha be lehet bújni az ilyen kendők alá és úgy táncoltatjuk az anyagot, vagy akár labdaszedőset is játszhatunk. Itt szintén bevonhatunk terápiás kutyust, aki segít a labdaszedésben. A négylábútól nem várnám el a szín szerinti rendezést, a nagyobb gyerekektől biztosan. 

Érzékelés

Az észlelés az idegrendszerhez kötött folyamat, mely az érzékelésen keresztül valósul meg.  A taktilis észlelés a bőrünkkel történő tapasztalatszerzést jelenti. Idetartozik az érintés, nyomás, hőmérséklet észlelése. Ez a legősibb észlelési készségünk. Azok a játékok, melyekben előkerül a tapintás, illetve más érzékelési területek, mély nyomot hagynak az idegrendszerben, és hatékonyabb tanulási folyamatokat indítanak el. A Korminca webshopjából még hernyóselymet is rendelhetünk, melynek különleges tulajdonsága, hogy télen melegít, nyáron hűt, igazán különleges élmény nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is ezen keresztül új élményeket szerezni.

Alkotás közösen

Amikor kislány voltam, nagymamámnak volt egy Singer varrógépe, tudjátok, az a régi, öntött vas, lábbal hajtós. Mindig adott egy darab rongyot, amit összevarrhattam. Emellett megtanított gombot felvarrni, de nagyjából az én varrási tudományom itt meg is állt. Fiús anyuka lévén nem szippantott be a varrós világ, ez lehet másképp lenne, ha született volna egy csacsogós copfos kiscsaj is a családunkba. A modern varrógépekkel már csodákat lehet alkotni ezekből a gyönyörű anyagokból. Mindig élmény a gyerkőcökkel együtt meseszép dolgokat alkotni. Emellett ne feledkezzünk el a varrás, mint önfejlesztő és mindfullness tevékenység jótékony hatásáról se, tehát aki érzi magában a kreativitást, és affinitást, mindenképp érdemes kipróbálni.